1
Przejdź do strony:
» Umowa na zastępstwo a wakacyjne wynagrodzenie PROSZE O POMOC
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Praca
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

16:18 01-06-2010
Witam
proszę o pomoc a następującej kwestii:
Jestem nauczycielem na zastępstwo na umowie mam napisane iz nawiązuje się umowę z czas zastępstwa ( bez podania konkretnej daty zakończenia stosunku pracy) niestety w gminie jakiej pracuje oświadczono mi iż nie przysługuje mi wynagrodzenie wakacyjne
dlaczego? jaki art. wskazuje na to ?? czy jest to zgodne z prawem?
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

22:45 02-06-2010
Witam !
Mam dokładnie ten sam problem. To moja pierwsza praca i nie zwróciłam uwagi, że w umowie zapisano mi : zastępstwo na czas urlopu dla poratowania zdrowia p. Kowalskiego.. Znalazłam już pracę w innej szkole ale od września czy zatem mam bezpłatne wakacje czy też przysługuje mi chociaż jakies wynagrodzenie z tytułu urlopu za przepracowanie 10 miesięcy? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
odpowiedz

linki
reklamowe

16:32 03-06-2010
witam.

A na jakie art. KN czy KP powołano się w odmowie wynagrodzenia urlopowego?

Nauczyciel zatrudniony w oparciu o umowę o pracę na zastępstwo zachowuje prawo do wynagrodzenia urlopowego za czas urlopu, który przysługuje mu w czasie przerwy wakacyjnej. Jeśli na umowie o pracę na zastępstwo nie ma określonej daty jej zakończenia, jak też nie dostała Pani do tej pory wypowiedzenia umowy, ani też zastępowany nauczyciel nie powrócił do pracy, to podpisana umowa nadal trwa i ma moc prawną. Wynika z tego, iż za wakacje należy się normalne wynagrodzenie.

pozdrawiam
---------------------
Odpowiadam tylko na Forum. Pytań przesłanych na P.W. nie czytam.
odpowiedz

09:20 04-06-2010
dostalam umowe gdzie powolano sie na art. 10 Karty Nauczyciela natomiast teraz z urzedu gminy dostalam kolejna umowe do podpisania do 25 czerwca ;/;/;/ zeby nie wyplacono mi wynagrodzenia na wakacje. I znow podpisza ze mna umowe od wrzesnia

czy taki stan rzeczy jest zgodny z prawem??
odpowiedz

10:59 04-06-2010
W moim przypadku sama poszlam i zapytałam się we wtorek jak to jest z moją pensją w wakacje a pani sekretarka powiedziała,że nauczyciel którego zastępuję ma urlop zdrowtny do 25 czerwca czyli do konca roku szkolnego, w wakacje już nie ma urlopu zatem rozumiem, iż wynagrodzenie w wakacje mi nie przysługuje? Nie dostałam żadnego wypowiedzenia ani aneksu do umowy, że kończę pracę dnia 25 czerwca.
odpowiedz

11:13 04-06-2010
do karolcia213
Zgodny. Dostaje Pani 3 dniowe wypowiedzenie, później następuje rozwiązanie umowy o zastępstwo, jak też wypłata ekwiwalentu urlopowego. Na czas wakacji - nie jest ono w szkole potrzebne - nie ma uczniów. Natomiast z początkiem roku szkolnego można ponownie zaproponować nauczycielowi zastępstwo.

do stokrota_1
Skoro zastępowany nauczyciel kończy urlop zdrowotny w dniu 25.06.10, jest to jednoznaczne (jak wynika z postanowień umowy o zastępstwo), iż umowa z Panią automatycznie rozwiązuje się w tym samym dniu. Powinna Pani otrzymać ekwiwalent urlopowy.

pozdrawiam
---------------------
Odpowiadam tylko na Forum. Pytań przesłanych na P.W. nie czytam.
odpowiedz

12:14 04-06-2010
dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź i pozdrawiam
odpowiedz

linki
reklamowe

~Paula
83.2.*.*

11:50 07-06-2011
dzień dobry, jestem zatrudniona na zastępstwo o kwietnia br.za nauczycielkę będącą w ciąży,która rozwiązanie ma w październiku,jednak także w umowie nie mam napisane do kiedy. Istnieje prawdopodobieństwo, iż ta pani nie wróci już do pracy. Jej umowa kończy się z dniem 31.sierpnia bieżącego roku. Czy należy mi się pensja w wakacje???
odpowiedz
1
Przejdź do strony:

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985mfilipinka
dukeaeccnieruchomosci_wawzaneta1985mfilipinka
Dołącz do naszego grona