Umowa na zastępstwo a wakacyjne wynagrodzenie PROSZE O POMOC - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
11:50 07-06-2011  ~Paula
dzień dobry, jestem zatrudniona na zastępstwo o kwietnia br.za nauczycielkę będącą w ciąży,która rozwiązanie ma w październiku,jednak także w umowie nie mam napisane do kiedy. Istnieje prawdopodobieństwo, iż ta pani nie wróci już do pracy. Jej umowa kończy się z dniem 31.sierpnia bieżącego roku. Czy należy mi się pensja w wakacje???
2.
12:14 04-06-2010  stokrota_1
dziękuję bardzo za tak szybką odpowiedź i pozdrawiam
3.
11:13 04-06-2010  malvina0
do karolcia213
Zgodny. Dostaje Pani 3 dniowe wypowiedzenie, później następuje rozwiązanie umowy o zastępstwo, jak też wypłata ekwiwalentu urlopowego. Na czas wakacji - nie jest ono w szkole potrzebne - nie ma uczniów. Natomiast z początkiem roku szkolnego można ponownie zaproponować nauczycielowi zastępstwo.

do stokrota_1
Skoro zastępowany nauczyciel kończy urlop zdrowotny w dniu 25.06.10, jest to jednoznaczne (jak wynika z postanowień umowy o zastępstwo), iż umowa z Panią automatycznie rozwiązuje się w tym samym dniu. Powinna Pani otrzymać ekwiwalent urlopowy.

pozdrawiam
4.
10:59 04-06-2010  stokrota_1
W moim przypadku sama poszlam i zapytałam się we wtorek jak to jest z moją pensją w wakacje a pani sekretarka powiedziała,że nauczyciel którego zastępuję ma urlop zdrowtny do 25 czerwca czyli do konca roku szkolnego, w wakacje już nie ma urlopu zatem rozumiem, iż wynagrodzenie w wakacje mi nie przysługuje? Nie dostałam żadnego wypowiedzenia ani aneksu do umowy, że kończę pracę dnia 25 czerwca.
5.
09:20 04-06-2010  karolcia213
dostalam umowe gdzie powolano sie na art. 10 Karty Nauczyciela natomiast teraz z urzedu gminy dostalam kolejna umowe do podpisania do 25 czerwca ;/;/;/ zeby nie wyplacono mi wynagrodzenia na wakacje. I znow podpisza ze mna umowe od wrzesnia

czy taki stan rzeczy jest zgodny z prawem??
6.
16:32 03-06-2010  malvina0
witam.

A na jakie art. KN czy KP powołano się w odmowie wynagrodzenia urlopowego?

Nauczyciel zatrudniony w oparciu o umowę o pracę na zastępstwo zachowuje prawo do wynagrodzenia urlopowego za czas urlopu, który przysługuje mu w czasie przerwy wakacyjnej. Jeśli na umowie o pracę na zastępstwo nie ma określonej daty jej zakończenia, jak też nie dostała Pani do tej pory wypowiedzenia umowy, ani też zastępowany nauczyciel nie powrócił do pracy, to podpisana umowa nadal trwa i ma moc prawną. Wynika z tego, iż za wakacje należy się normalne wynagrodzenie.

pozdrawiam
7.
22:45 02-06-2010  stokrota_1
Witam !
Mam dokładnie ten sam problem. To moja pierwsza praca i nie zwróciłam uwagi, że w umowie zapisano mi : zastępstwo na czas urlopu dla poratowania zdrowia p. Kowalskiego.. Znalazłam już pracę w innej szkole ale od września czy zatem mam bezpłatne wakacje czy też przysługuje mi chociaż jakies wynagrodzenie z tytułu urlopu za przepracowanie 10 miesięcy? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie
8.
16:18 01-06-2010  karolcia213
Witam
proszę o pomoc a następującej kwestii:
Jestem nauczycielem na zastępstwo na umowie mam napisane iz nawiązuje się umowę z czas zastępstwa ( bez podania konkretnej daty zakończenia stosunku pracy) niestety w gminie jakiej pracuje oświadczono mi iż nie przysługuje mi wynagrodzenie wakacyjne
dlaczego? jaki art. wskazuje na to ?? czy jest to zgodne z prawem?

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona