Forum Wieszjak.pl » Prawo » Prawo cywilne » umowa najmu lokalu »  Dodaj komentarz
umowa najmu lokalu - dodaj swój komentarz
Autor:
 Masz konto? Zaloguj się
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz m.in.:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać dyskusje, które szczególnie Cię interesują
  • otrzymywać na maila powiadomienia o nowych komentarzach w obserwowanych przez Ciebie wątkach
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP
10 ostatnich wypowiedzi (w kolejności od najnowszego):
1.
21:18 03-06-2010  marek1965
CYTAT(kempi82 @ 3.06.2010, 21:00)
Zamieszkując wspólnie lokal stał się Pan dłużnikiem solidarnym z głównym najemcą, więc nic w tym dziwnego, że Pan spłaca ten dług. Po spłaceniu może Pan ewentualnie żądać od najemcy zwrotu odpowiedniej kwoty.

Art. 688[1]. § 1. Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie.

§ 2. Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania.

Dziękuję serdecznie za konkrętną odpowiedz,jednakże mam jeszcze pytanie;Czy pomimo spłaty w/w zadłużenia,możemy wraz z dziećmi być eksmitowani przez Urzędników z tego lokalu?,jak się przed tym można zabezpieczyć,i czy prawdą jest to co usłyszałem odnośnie wypowiedzenia umowy najmu głównemu najemcy i ewentualnym jej wycofaniem w chwili powrotu?Co o tym mówi Prawo? Pozdrawiam marek1965
2.
21:18 03-06-2010  marek1965
CYTAT(kempi82 @ 3.06.2010, 21:00)
Zamieszkując wspólnie lokal stał się Pan dłużnikiem solidarnym z głównym najemcą, więc nic w tym dziwnego, że Pan spłaca ten dług. Po spłaceniu może Pan ewentualnie żądać od najemcy zwrotu odpowiedniej kwoty.

Art. 688[1]. § 1. Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie.

§ 2. Odpowiedzialność osób, o których mowa w § 1, ogranicza się do wysokości czynszu i innych opłat należnych za okres ich stałego zamieszkiwania.

Dziękuję serdecznie za konkrętną odpowiedz,jednakże mam jeszcze pytanie;Czy pomimo spłaty w/w zadłużenia,możemy wraz z dziećmi być eksmitowani przez Urzędników z tego lokalu?,jak się przed tym można zabezpieczyć,i czy prawdą jest to co usłyszałem odnośnie wypowiedzenia umowy najmu głównemu najemcy i ewentualnym jej wycofaniem w chwili powrotu?Co o tym mówi Prawo? Pozdrawiam marek1965
3.
21:00 03-06-2010  kempi82

4.
18:53 03-06-2010  marek1965
Witam wszystkich forumowiczów.Mam taki problem;W lutym2009r.matka moich dzieci,a jednocześnie główny najemca lokalu,w którym nadal razem z dziećmi zamieszkujemy,porzuciła nas i wyprowadziła w nieznanym kierunku.Ponieważ przy okazji narobiła ogromnego zadłużenia za mieszkanie (30 mieś.zaległości,na łączną kwotę 8500zł.),groziło nam eksmisja.Aby zapewnić dzieciom stałe miejsce zamieszkania,a przy tym nie dopuścić do eksmisji,skontaktowałem się z Urzędnikami w Urzędzie Lokalowym,czego wynikiem jest podpisanie ugody o spłacie zadłużenia przeze mnie,a wypowiedzenie umowy najmu lokalu głównemu najemcy.Jednakże ostatnio dowiedziałem się (z nie oficjalnych żródeł),że to wypowiedzenie ma okres ważności 6 mieś.,i w tym okresie główny najemca w każdym momencie może wrócić do lokalu,i najzwyczajniej zamieszkać,a jednocześnie cofa się wtedy owe wypowiedzenie wobec tej osoby,przy czym ja teraz muszę spłacać to zadłużenie a nie faktyczny dłużnik,natomiast o przepisaniu takiego prawa najmu na mnie(gdy już spłacę to zadłużenie),nawet nie może być mowy,bo jak twierdzą urzędnicy mieszkamy teraz z dziećmi bez żadnego prawa do tego lokalu,czyli nie legalnie,pomimo zameldowania na pobyt stały.Proszę więc wszystkich państwa mogących mi jakoś poradzić w temacie o radę co mogę w takiej sytuacji zrobić?,czy powinienem dalej spłacać ten dług?czy spokojnie czekać na eksmisję?Jak powinienem postąpić żeby wyjść z tej sytuacji obronną ręką?Jak stanowi w tej sytuacji Prawo Lokalowe o ile takowe istnieje?.Proszę więc o rzeczową i konkrętną poradę za co z góry serdecznie dziękuję marek1965

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
dukeaeccmfilipinkanieruchomosci_wawzaneta1985
Dołącz do naszego grona